Na szybki obiad robię tego kurczaka. Smakuje jak z chińskiego baru i mam go w 30 minut

Dodano:
Kurczak po chińsku z warzywami Źródło: Shutterstock / Enez Selvi
To danie jest idealne, gdy chcę przygotować smaczny i sycący obiad, a mam na to nie więcej niż 30 minut. Kurczak w azjatyckim sosie z warzywami wychodzi obłędnie aromatyczny i miękki w punkt.

Taki przepis warto mieć pod ręką, gdy brakuje czasu. Wystarczy trochę kurczaka i popularnych warzyw oraz kilka dodatków do sosu, by wyczarować danie jak od Chińczyka. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym, ale jako szybki posiłek można zjeść je w wersji wprost z patelni.

Jak zrobić kurczaka po chińsku w sosie sojowym?

Do jego przygotowania biorę mięso z ud kurczaka bez skóry. Jest nie tylko tańsze niż piersi drobiowe, ale też bardziej soczyste w potrawach. Ma przy tym więcej smaku.

W daniu używam prostych warzyw – czerwonej i zielonej papryki, cebuli i dymki, które podsmażam w odpowiedniej kolejności. Cały smak i aromat pochodzi jednak ze składników sosu. To zwłaszcza jasny sos sojowy, który podkręca mięsne nuty mieszanki. Zwykle wybieram najpopularniejszy rodzaj z pszenicą, ale w razie potrzeby dostępne są odmiany bezglutenowe i niskosodowe.

Uzupełnieniem jest starty imbir oraz czosnek, którego nie przeciskam przez praskę, tylko drobno siekam. Dzięki temu nie przypala się tak łatwo na patelni i lepiej pachnie. Moją potrawkę zagęszczam skrobią i uzyskuję klasycznie gęstą konsystencję.

Przepis: Kurczak po chińsku w sosie sojowym

Szybkie danie z kurczaka z warzywami w gęstym, aromatycznym sosie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
279 w każdej porcji

Składniki

Na danie:

  • 400 g mięsa z ud kurczaka bez skóry
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 gałązki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Na sos:

  • 3 jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml bulionu lub wody

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie kurczakaPokrój mięso w drobne paski, skrop łyżką sosu sojowego i oprósz łyżeczką skrobi. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Szykowanie składnikówW tym czasie pokrój w paski paprykę i cebulę. Posiekaj czosnek, a dymkę potnij na ukośne kawałki i oddziel jasne części od zielonych. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Przygotuj sos z reszty sosu sojowego i skrobi, dodając ocet, miód i bulion.
  3. SmażenieRozgrzej na patelni łyżkę oliwy, wrzuć połowę kurczaka i podmaż przez 3-5 minut, aż się przyrumieni. Wyjmij i odłóż na bok. Podsmaż pozostałe mięso na kolejnej łyżce oliwy, najlepiej na drugiej patelni, a następnie ją przetrzyj. Wlej ostatnią łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i białe części dymki. Podsmażaj 2-3 minuty, po czym dołóż czosnek i imbir. Mieszaj około 20 sekund, dorzuć paprykę, dolej kilka łyżek wody i duś 5-6 minut. Po tym czasie wlej sos ze skrobią i podgrzewaj, mieszając. Gdy zgęstnieje, dodaj kurczaka i zielone części dymki. Połącz składniki i podgrzewaj jeszcze przez około 2 minuty.

Kurczak po chińsku – inne wersje

Moją recepturę łatwo jest zmodyfikować, by danie miało inny, równie ciekawy smak. Gdy nachodzi mnie ochota na urozmaicenie, sięgam po dodatkowe składniki sosu.

Aby uzyskać bogaty, aksamitny sos satay, do bulionu ze skrobią dokładam solidną łyżkę masła orzechowego. Przed podaniem można także posypać potrawę lekko podprażonymi, a następnie posiekanymi orzechami ziemnymi.

Bywa też, że robię sos z pomidorami. Zastępuję wtedy połowę sosu sojowego ketchupem i wlewam nieco więcej octu ryżowego. Całość smakuje jeszcze lepiej, gdy wraz z papryką podsmażam kostki świeżego lub puszkowanego ananasa.

Natomiast wersję na ostro przyrządzam, dokładając do warzyw papryczkę chili albo dosypując postać w płatkach do smażenia czosnku z imbirem. Na koniec wlewam dla smaku łyżeczkę ciemnego oleju sezamowego, mieszam i serwuję z podprażonym sezamem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...